0 Kč bez DPH

Jak si vytvořit jednostránkový web - landing page

Díky obsahovým šablonám jste schopni do jedné stránky vměstnat velké množství obsahu a ten jednoduše graficky od sebe oddělit. Díky tomu můžete vytvořit i relativně obsáhlý jednostránkový web, pro jehož provoz vám bude stačit služba inPage MINI. V tomto článku si ukážeme jak na to. 

Na platformě InPage můžete snadno vytvořit svůj web pomocí Obsahových šablon. Díky nim můžete do jedné stránky přidat různorodý obsah, který snadno vizuálně odlišíte, což zajistí, že váš web bude vypadat vkusně a přehledně. Jednotlivé bloky pak můžete propojit pomocí kotvy do hlavního menu, čímž vytvoříte pěkný jednostránkový web neboli onesite page. Tento formát je ideální například pro landing page, tedy pro prezentaci konkrétního produktu nebo služby. Naopak není vhodný pro rozsáhlé webové stránky nebo e-shopy, které potřebují strukturovat obsah do různých stránek pro lepší přehlednost a snadnou orientaci návštěvníků na vašem webu.

Jak takový web může vypadat? Podívejte se na naši ukázkovou stránku landingpage.inpage.cz.

 

Podívat se na web

U jednostránkového webu (landing page)  se snažte prezentovat jen ty nejnutnější informace. Pokud je web až moc roztáhlý, tak jej nebude nikdo celý číst a naopak po chvíli scrollování web znechuceně opustí. 

A nyní již k samotnému návodu, jak si jednoduše na inPage vytvořit jednostránkový web.

Výběr vhodné šablony

Prvním krokem, který je potřeba udělat při přípravě jednostránkového webu je výběr vhodné šablony. Šablonu si vyberete v administraci webu v sekci /Vzhled/ pod položkou Šablona.

Výběr šablony pro jednostránkový web

Pro jednostránkové weby je vhodné volit šablony, které využívají celou šířku obrazovky jako je naše AURORA, anebo KYRA.

Vytvoření stránky

Vzhledem k tomu, že chceme vytvořit onepage site, tak nám překvapivě bude stačit jen jedna stránka. Nicméně aby bylo možné do stránky přidat větší množství různorodého obsahu, je třeba stránku vytvářet pomocí Obsahových šablon. Proto vybereme v sekci /Stránky/ možnost Přidat stránku s šablonami a to hned první možnost Výchozí stránka. Neb obsah pak libovolně upravíme

Vytvoření úvodní stránky pro jednostránkový web

Naplnění stránky pomocí obsahových šablon

Jednostránkový web je potřeba nejprve vhodně promyslet a rozvrhnout, aby obsahoval jen ty nejdůležitější informace, které potřebujete ve stránce prezentovat. Hlavním úkolem jednostránkového webu je zaujmout a ve zkratce zde podat ty nejdůležitější informace o vašich službách či produktu.

Takový web se nejčastěji skládá z úvodního motivu (banneru), kterým chcete zaujmout návštěvníka, následně web obsahuje zevrubný popis vašich služeb či produktů, dále pak již podrobnější informace o vašich službách/produktech včetně ceníku. Poté můžete přidat ještě nějaké doplňující informace a na konci stránky pak potřeba umístit kontaktní informace vč. kontaktního formuláře. 

1) Vytvoření motivu

První věcí, kterou při tvorbě jednostránkového webu musíte udělat a která je pro něj nejdůležitější, je motiv stránky, který musí návštěvníka okamžitě zaujmout a přimět ke scrollování samotnou stránkou.

Pro vytvoření motivu webu jsme v našem konkrétním případě použili Obsahovou šablonu s názvem Obrázek s textem

Vytvoření bloku s motivem pro jednostránkový web

Do pravé části jsme přidali obrázek. Do levé části přidali poutavý nadpis s tlačítkem, které má motivovat k prokliku na nákup a v marketingové hantýrce se označuje jako "call to action". Tlačítko pak směřuje na objednávku na našem hlavním webu inPage.cz.

Následně jsme nastavili barvu pozadí obsahové šablony a tím je úvodní motiv hotov. 

2) Přidání podrobnějších informací

Další část webu by měla být věnována podrobnějšímu popisu vašich služeb či produktů, kde uvedete všechny výhody a důvody proč by si měl zákazník vaši službu či produkt zakoupit.

Vytvoření bloku s podrobnějšími informace o produktu pro jednostránkový web

V našem případě jsme tuto část webu vystavěli pomocí dvou Obsahových šablon a to nejprve pomocí šablony Tři sloupce s obrázkem, kde jsou představeny výhody naší služby a poté pomocí šablony Obrázek se textem v pravo , jsme vypsali podrobné informace o naší službě. 

3) Ceník, nebo poptávkový formulář

Asi nejdůležitější část jednostránkového webu, nebo landing page informace o tom, kolik váš produkt stojí a kde a jak jej mohu zakoupit. Proto je vhodné do prostřední části stránky umístit informace o ceně vašeho produktu s odkazem na jeho koupi, anebo pokud nemáte samostatný e-shop tak sem přidat poptávkový formulář. 

Vytvoření bloku pro ceník, či poptávku na jednostránkovém webu

V našem ukázkovém webu jsme pro vytvoření ceníku použili obsahovou šablonu Tři sloupce s obrázkem nahoře. Tlačítka pak odkazují přímo do objednávky na webu inPage.cz.

4) Doplňující informace

Sem můžete přidat doplňující informace o vašem produktu či službě. Například zde zodpovíte často kladené otázky k vašemu produktu či službě, anebo sem umístíte reference od vašich zákazníků. 

Vytvoření bloku s doplňujícími onformacemi pro jednostránkový web

Pro tuto část stránky jsme v našem ukázkovém webu využili šablonu Tři sloupce s obrázkem nahoře pro zobrazení zákaznických referencí a dále pak šablonu Harmonika pro zobrazení odpovědí na často kladené dotazy neboli FAQ.

5) Kontakty - patička

Poslední částí vašeho jednostránkového webu by měla být patička, kde jsou obsaženy informace o vaší firmě a jak vás kontaktovat. Můžete sem přidat kontaktní údaje jako e-mail, telefon, adresa, přidat sem i mapu a kontaktní formulář.

Vytvoření bloku s kontaktními informacemí - patičkou pro jednostránkový web

Na našem ukázkovém webu jsme vytvořili patičku pomocí obsahové šablony Mapa, kterou jsme si rozdělili, mapu nastavili na pravou stranu a do levé části pak přidali kontaktní údaje.

Pod šablonu s mapou pak přidejte ještě copyright a jednostránkový web je co do obsahu hotov. Stránku poté nezapomeňte uložit.

Aby vše fungovalo správně je potřeba námi vytvořenou stránku nastavit jako úvodní stránku webu. To provedete v editaci dané stránky, kde vyberete záložku /Nastavení/ a zde pak zaškrtnete možnost Nastavit jako titulní stránku webu a nastavení uložíte. 

Nastavit jako titulní stránky pro jednostránkový web

Nastavení hlavního menu

Jednostránkový web musí být pro návštěvníka přehledný. Proto je vhodné jej strukturovat a jednotlivé části odkazovat do hlavního menu, aby návštěvník rychle našel vše, co ho zajímá. Pro strukturování webu využijeme kotvu.

Přidání kotev do stránky

Abychom stránku rozdělili na jednotlivé sekce, použijeme Kotvy, pomocí kterých můžeme vytvořit odkaz na libovolnou část vytvořené stránky. 

Kotvu přidáme jednoduše tak, že v editoru klikneme kurzorem myši na místo, kde chceme kotvu vložit a v editoru pak vybereme možnost Kotva

Doporučení: Kotvu umisťujeme ideálně vždy na začátek nadpisu sekce, na kterou chceme odkazovat.

Nastavení kotev pro napojení obsahu stránky do hlavního menu

Během přidání kotvy musíte vždy kotvu pojmenovat (přidat jí identifikátor). Obecně doporučujeme pojmenovávat kotvy podle části webu, na kterou chcete odkazovat. Budete pak mít mnohem lepší přehled o tom, kam daná kotva odkazuje

Vytvoření kotvy pro jednostránkový web

Vzhledem k tomu, že kotvy budeme využívat jako odkazy do hlavního menu, potřebujeme znát právě jejich ID. To je ve formátu #nazev kotvy. V našem konkrétním případu jsme si vytvořili kotvu s názvem vlastnosti, a proto odkaz na kotvu bude vypadat #Vlastnosti.

Vytvoření odkazu pro kotvu v jednostránkovém webu

Poté, co si vytvoříme všechny potřebné kotvy, tak přejdeme k nastavení kotev jako odkazů do hlavního menu. 

Odkazování kotev do hlavního menu

Pro odkazování kotvy do hlavního menu je potřeba z kotvy vytvořit externí odkaz a ten pak nastavit do hlavního menu.

Vytvoření externího odkazu provedete v administraci webu v sekci Menu pod položkou Externí odkazy

Vložení kotvy do hlavního menu

Zde kliknete na tlačítko Přidat externí odkaz a následně doplníte potřebné atributy, jako je název a URL.

Název vyberte ideálně podle názvu kotvy, abyste přesně věděli, o který odkaz se jedná. Poté přidáte URL adresu, kterou složíte z názvu vaší domény, kdy za lomítko přidáte ID vaší kotvy. Poté zaškrtněte možnost Zobrazit v menu a dialog k vytvoření externího odkazu uložte.

Vytvoření odkazu do menu pomocí kotvy

V našem konkrétním případě jsme vytvořili externí odkaz s názvem Vlastnosti a do pole URL vložili odkaz na kotvu - https://landingpage.inpage.cz/#vlastnosti

Takovýmto způsobem přidáte odkazy na jednotlivé kotvy, které jste si vytvořili a jednostránkový web či landing page máte právě hotový. 

Závěrem

Nezapomeňte, že klíčovým prvkem jednostránkového webu je jeho jednoduchost a přehlednost. Minimalistický design a struktura mohou posílit vaši zprávu a zlepšit uživatelskou zkušenost. Mějte na paměti, že každý prvek na stránce by měl podporovat váš hlavní cíl a vést návštěvníky k požadované akci. Na inPage to pro vás bude tvorba jednostránkového webu opravdu hračkou a zvládnete to během chvíle. 

Kdybyste s úpravou a nastavením jednostránkového webu potřebovali pomoci, tak nás neváhejte kdykoli kontaktovat, nebo nám napište níže komentář.

Tým inPage
info@inpage.cz

Web s doménou ZDARMA

Přidat komentář

Přehled komentářů