0 Kč bez DPH

Slovníček pojmů

Přinášíme vám slovníček pojmů, který vám pomůže snadno a rychle se zorientovat v administraci inPage při tvorbě a správě vašich webových stránek.

Adresa / URL Adresa = URL adresa, se automaticky generuje z názvu stránky. Slouží k přesné specifikaci umístění zdrojů informací na internetu.
Aktivní rubrika Vybraná aktivní rubrika bude zobrazena na webové stránce vč. výpisů článků umístěných do této konkrétní rubriky. Aktivní rubrikou mohou být např. novinky, akce, slevy a jiné.
Aliasy / Přesměrování U programů inPage Standard a Premium je možné vytvořit tzv. aliasy k hlavní doméně. Doménový alias je doménové jméno (jiná doména), které směřuje na hlavní doménu a zobrazuje stejný obsah stránek. V základním nastavení je alias přesměrován na hlavní doménu.
Antispamová ochrana Formulářům na webu lze nastavit antispamovou ochranu před roboty, kterou je třeba vyplnit před odesláním formuláře.
Banka motivů Vytvořené univerzální motivy pro webovou prezentaci. Vybraný motiv bude po stisku barevného tlačítka nahrán jako obrázek do sekce Obrázky a automaticky nastaven jako váš motiv šablony.
Článek Je pouze jiným názvem pro stránku, vysvětlení viz. stránky.
E-SHOP Internetový obchod s možností prodeje zboží a služeb na internetu
Externí odkazy Jsou to odkazy zajímavých a nejčastěji navštěvovaných webových stránek. Tyto odkazy můžete zobrazit v menu, v článcích nebo jako Oblíbené odkazy v postranním sloupci webu.
Fotogalerie Fotogalerie slouží k efektivní správě a zobrazení většího množství obrázků.
FTP Programy inPage Standard a Premium nabízí uživatelům další prostor k ukládání souborů a dat na FTP, pro případ že se zaplní limity a kvóty prostoru v aplikaci inPage. Cesta k souborům na FTP je vždy: /ftp/nazev-souboru.jpg. Údaje pro přihlášení na FTP najdete v administraci v sekci Můj účet -> Informace o FTP.
Hlavní menu Pomocí uchopení za tři tečky vlevo jednoduše přesouvejte pořadí položek hlavního menu webové prezentace. Pomocí symbolu tužky, pak můžete položky editovat.
Hlavní obrázek Hlavní obrázek lze přidat ke každé stránce a má tři funkce. Zobrazuje se u článku ve výpisu článků, u sdíleného článku na facebooku a ve výpisu RSS feedu.
HTML hlavička  Univerzální HTML hlavička webu, kde vyplňujete název a popis stránek. Vyplněním položek lze dosáhnout kvalitního umístění webové prezentace ve vyhledávačích (např. Google).
Zabezpečení rubriky Nastavíte-li rubriku jako zabezpečenou heslem, pak pouze uživatel znalý příslušného hesla bude mít přístup k aktivním článkům této rubriky.
Chybová stránka Reakce systému na neexistující stránku, chybové stránky lze v sekci Nastavení → Nastavení prostředí → záložka Nastavení přesměrovat na titulní stránku webu.
Ikona stránky (favicon) Ikona stránky (favicon.ico) je malý obrázek, který se zobrazí u titulku stránky na kartě prohlížeče. Protože ikona stránky je netypický formát obrázku s pevně definovanými pravidly, nahrajte jej do systému inPage jako Soubor ke stažení.
Kategorie v eshopu Kategorie obsahuje seznam produktů, zboží nebo služeb nabízených v eshopu. Kategorie jsou například Elektronika, Hračky, aj.
Komentáře Komentáře jsou příspěvky návštěvníků stránek. Volbou Nepoužívat nebude možné komentáře ke stránce přidávat.
Kontaktní formulář Umístěním formuláře na stránky je možné získat od návštěvníků kontakty, poptávky nebo objednávky. Formulář je funkční pouze v případě, je-li vyplněn existující a validní e-mail. Více e-mailů lze zadávat oddělené středníkem.
Kontakty Kontakt provozovatele prezentace. Vyplněné kontakty je možné zobrazit jako nadefinovaný prvek Kontakty vybrané šablony. Chcete-li zalomit některé z polí při výpisu, použijte znak # (vhodné např. při výpisu adresy, více telefonů,…)
Menu Menu je základní navigační prvek prezentace. Je potřeba věnovat zvýšenou pozornost tvorbě kvalitního menu. Do menu lze přidávat již nadefinované odkazy.
Nastavení prostředí Osobní nastavení pracovního prostředí systému inPage (změna jazyka aplikace, zapnutí a vypnutí wysiwyg editoru).
Obrázek motivu Na webu můžete použít vlastní obrázek motivu. Motiv je jedna z nejdůležitějších částí prezentace, určuje celkový vzhled webových stránek. Pro kvalitní zobrazení je nutné dodržet předepsanou velikost motivu, kterou naleznete u detailu aktuálně nastavené šablony.
Obrázek  produktu Obrázek produktu se zobrazuje automaticky v detailu produktu a v přehledu produktů. Obrázek lze nahrát přímo z disku a zařadit do fotogalerie, případně vybrat z již nachystaných obrázků.
Odkaz motivu Celá oblast textu motivu může být nastavena jako proklik na existující stránku.
Patička stránek Nastavení stránky, která bude zobrazena ve spodní části prezentace, tzv. patičce.
Perex Perex je krátký text, který ve dvou až čtyřech větách shrnuje obsah článku umístěného v rubrice. Jsou dva způsoby, jak perex tvořit. Někdo používá pouze několik prvních vět z článku, jiný zase obsah perexu od článku odlišuje. Obojí má jasný cíl. Nalákat a přimět čtenáře webu k zobrazení článku/stránky, na kterou perex odkazuje.
Podpis stránky Podpis je text, který bude připojen na konec článku vhodný např. pro zobrazení podpisu k článku nebo banneru.
Položky formuláře Položky, které mohou být použity ve formuláři na www stránkách. Samozřejmostí je možnost nastavení povinných položek.
Popis stránky Některé vyhledávače tento popis zobrazují ve výsledcích vyhledávání. Pokud se položka nevyplní, je použit univerzální text z HTML hlavičky.
Pošta K programům inPage Standard a Premium je automaticky zřízena vlastní poštovní schránka postmaster@vase-domena.cz. Informace pro přihlášení do vaší nové pošty získáte v administraci v sekci Múj účet → Informace o poště
Prvky stránek Šablona prezentace má pevně definovaný vzhled. Nastavením prvků stránek je možné strukturu částečně upravit. Prvky stránek zobrazují informace např. v postranním sloupci webové prezentace (kontakt, vyhledávání, vlastní box, aktivní rubrika, vlastní patička stránek, atd.).
RSS kanál RSS je zkratka, která znamená Rich Site Summary. Jedná se o informační zdroje, které dokáží automaticky uživatele upozorňovat na nové zprávy, přidané informace a další novinky. Do tohoto RSS kanálu budou zařazovány všechny aktivní viditelné články.
Rubriky Rubriky jsou seznamy souvisejících stránek, slouží k efektivní správě většího webu. Rubrikou jsou například Novinky, Ceníky, Popisy výrobků. Rubrika je jako fotogalerie, místo fotek z akce, dovolené atd. obsahuje související stránky.
SEO Jedná se o optimalizaci stránky pro vyhledávače, konkrétně úpravu titulku, adresy URL a popisu stránky.
Složky Složky jsou seznamy souvisejících souborů, slouží k efektivní správě většího webu. Složky mohou být např.  ceníky, katalogy, dokumenty ke stažení. 
Stránky Stránka tvoří základ obsahu prezentace, odkaz na stránku s obsahem můžete zobrazit v hlavním menu webu.
Stránky v rekonstrukci Nastavením stránky v rekonstrukci se na úvodní stránce bude zobrazovat výchozí stránka inPage, tak znemožníte návštěvníkům pohybovat se po ještě nedokončených stránkách a zároveň je upozorníte na probíhající změny webu.
Submenu V inPage je možné nastavit stránky či rubriky jako submenu k položce v hlavním menu. Položky které chceme nastavit jako SUBMENU nesmí být zároveň zobrazeny a nastaveny v hlavním menu.
Šablony Jednotlivé šablony mají různě uspořádané prvky, vertikální nebo horizontální menu a mohou mít různě předepsané rozměry obrázku motivu a loga. Požadované rozměry motivu a loga jsou u detailu aktuálně vybrané šablony.
Text kontaktního formuláře Kontaktní formulář je možné umístit na konec již vytvořené stránky. Lze tak napsat text, který blíže informuje návštěvníky stránek o účelu formuláře.
Text motivu Do motivu je možné umístit nadpis a kratší text např. slogan, akční nabídku.
Titulek stránky Text, který se zobrazí na kartě v prohlížeči (většinou zcela úplně nahoře) u zobrazené webové stránky. Název by měl být co nejvýstižnější, měl by obsahovat text či slova, které jsou charakteristické pro stránku. Pokud se položka nevyplní, je použit univerzální text z HTML hlavičky.
Varianty produktu U každého produktu je možné nastavit odlišné varianty s odlišnými cenami (např. 1 produkt ve více barvách, v různých velikostech za různou cenu)
Vedlejší kategorie Vedlejší kategorie je možnost zobrazit produkt i v jiné kategorii. Jeden produkt může být zobrazován v maximálně dvou kategoriích. 
Vlastní box Nastavení jedné stránky s vlastním textem, která bude zobrazena např. v postranním sloupci prezentace.
Vlastní CSS styl CSS - Cascading Style Sheets, česky "kaskádové styly". Pomocí CSS je možné měnit na stránce velikost nebo barvu textu, mezery mezi znaky a řádky, okraje a mezery kolem obrázků a mnoho dalšího.
Vlastní motiv Novější šablony umožňují vložit vlastní motiv. Jedná se o stránku s motivem. Využitelné je to např. pro slider, tedy střídající se obrázky.
Wysiwyg editor WYSIWYG editor slouží ke snadnému a rychlému psaní HTML kódu webové stránky i pro ty, kteří tento jazyk neovládají.
Základní stránky / Přednastavené odkazy Pokud vám nevyhovují původní názvy a URL odkazů systému inPage, můžete si je přejmenovat (názvy a URL odkazů lze vrátit do původního nastavení). Vybraný odkaz lze také zobrazit v hlavním menu aplikace.
Zámek FTP Po zřízení inPage na doméně je prostor k FTP uzamčen, odemčení FTP se provádí v administraci inPage v sekci Můj účet → Informace o FTP

Tým inPage
info@inpage.cz

Web s doménou ZDARMA

Přidat komentář

Přehled komentářů