0 Kč bez DPH

Doporučení k tvorbě webového obsahu

Než se pustíte do tvorby webu, dobře si promyslete, jaký účel bude plnit. Při tvorbě webu je třeba si předem rozvrhnout strukturu webu a připravit jeho obsah. V tomto článku vám přinášíme doporučení a typy a triky k tvorbě webového obsahu v systému inPage.

Obsah webových stránek

Obsah webových stránek a obsah administrace inPage je třeba mít strukturovaný tak, abyste se v něm vy nebo návštěvníci stránek dobře orientovali. 

Uspořádání obsahu

Používejte rubriky a vnořené rubriky pro rozdělení článků, obrázků stejného typu např. pro Aktuality, nebo rubriku O nás, případně složku Layout (rozvržení stránky), kde mohou být stránky používané např. jako podpis stránek, stránky zobrazené v hlavičce webu apod. V průběhu času vám články budou přibývat a budete se tak v administraci lépe orientovat.

Naše doporučení: Obsah webu pečlivě strukturujte do rubrik, fotogalerií a složek. Výrazně tak zpřehledníte vaše stránky a usnadníte si vlastní editaci obsahu.

Doporučená struktura stránek a rubrik v administraci inpage

Texty

Úspěšná webová stránka nepřekypuje textem. Webové stránky by měly obsahovat stručné a věcné texty doplněné o nadpisy pro snazší orientaci. 

Styl písma, typ písma a velikost jsou již v šablonách inPage nastaveny a není třeba upravovat celé bloky textu v editoru jednotlivých stránek. Pokud si přejete změnit styl písma pro celý web, vhodnější cestou je upravit toto ve vlastních stylech. Při změně lze využít článek Jak změnit barvu, velikost nebo typ písma případně nám napište na info@inpage.cz. Při volbě fontu je vhodnější držet se základních písem, které jsou téměř v každém zařízení, anebo použít online písma.

Naše doporučení: Používejte na webu maximálně dva druhy fontu, např. jeden na nadpisy a druhý na obyčejný text.

Doporučení jak upravit styl písma v inPage

Nadpisy jsou velmi důležité k orientaci v textu. Opět by měly být stručné a výstižné, měly by charakterizovat text pod ním. Na stránce by se měl vyskytovat jen jeden nadpis 1 (H1) a poté ostatní. Měly by být však v logické posloupnosti a neměly by se přeskakovat. V případě e-shopu a produktů, zde je již nadpis 1 uveden a v popisu se neuvádí. Více je popsáno v článku Formátujeme nadpisy stránky.

Naše doporučení: Nadpisy používejte uváženě a jen pro vlastní strukturaci textu. Nadpisy v žádném případě nepoužívejte pro zvýraznění textu.

Doporučení k tvorbě nadpisů v inPage

Zvýraznění textu používejte rozumně, nic se nesmí přehánět. Mějte na paměti, že web musí být v prvé řadě přehledný. Používejte spíše zvýraznění pomocí tučného písma místo podtržení, předejdete tak zaměnění textu za odkaz.

Doporučení pro zvýraznění textu v inPage

Odkazy by pak měly být viditelné na první pohled, buď zvýrazněné barvou, nebo podtržením. Odkazy vedoucí na jiné webové stránky by se vždy měly otevírat do nového okna.

Doporučení pro nastavení odkazů v inPage

Zarovnání textu do bloku, vytváří nevzhledné mezery obzvlášť na mobilních zařízeních. Na webových stránkách se toto zarovnání nepoužívá.

Pevnou mezeru používejte vždy mezi jednopísmennou předložku a dalším slovem nebo na místa, která si nepřejete zalomit. Vyvarujete se tak osamocených předložek na konci řádku.

Doporučení pro vkládání pevné mezery v inPage

Obrázkům vždy vyplňujte popis a titulek obrázku výstižně jeho obsahu.

Doporučení ke vkládání obrázků v inPage

Tabulky používejte jen pro zobrazení nějakých dat a nepoužívejte je pro rozdělení stránky. Pokud však není zbytí a potřebujete takto tabulky použít, nezadávejte šířku tabulky či buňky v pixelech ale spíše v procentech. Tím zabezpečíte její responzivitu a předejdete nestandardnímu chování, kdy přesáhne obsahovou část webu a tzv. přeteče.

Doporučení k formátováni tabulky
Doporučení k úpravě buňky

Naše doporučení: Velikost tabulek i obrázků použitých na webu definujte v procentech (%), namísto v pixelech (px). Zajistíte tak jejich správné zobrazení i na mobilních zařízeních.

Nastavení aktivních a neaktivních stránek

Veškeré stránky použité pro úvodní stránku, vlastní boxy, vlastní patičku, vlastní hlavičku, podpis stránky, stránky určené pro scripty apod. nastavujte jako neaktivní. Předejdete tak duplicitnímu obsahu, kdy by se stránka zobrazila i s prvkem se stejným obsahem. Nastavení provedete např. v editaci stránky zrušením zaškrtnutí políčka Zapnuto - Zobrazit na webu

Doporučení pro nastavení stránek v inPage

Přehlednost webu

Usnadněte návštěvníkům orientaci na webu a použijte funkce systému inPage.

Menu

Vytvořte přehlednou navigaci s vhodnými názvy. Nezadávejte dlouhé názvy, jen takové aby bylo jasné, co se pod položkou skrývá. V případě více položek v menu používejte i submenu a vytvořte položku nadřazenou. Jak vytvářet položky v menu se dočtete v článku Nastavení hlavního menu.

Doporučení pro tvorbu menu v inpage

Vyhledávaní

Vyhledávání používejte vždy v případě obsáhlejšího webu. Usnadníte návštěvníkům procházení vašeho webu, návštěvník tak znechuceně neopustí váš web. (Nastavení → Nastavení prvků → Zobrazit na webu → zaškrtnutí políčka Vyhledávání)

Doporučení k nastavení vyhledávání v inPage

Drobečková navigace

Návštěvníci na vaše stránky nevstoupí vždy přes úvodní stránku ale i z různých odkazů. S pomocí drobečkové navigace se snadno na vašem webu zorientují. (Nastavení → Nastavení prvků → Zobrazit na webu → zaškrtnutí políčka Navigační cesta)

Nastavení drobečkové navigace v inPage

Mapa webu

Je součástí systému inPage a nemusíte ji tvořit. Vytvoří se automaticky dle struktury a nastavení článků, fotogalerií, složek souborů ke stažení a kategorií v administraci. Odkaz se zobrazuje v patičce webu.

Doporučení k mapě webu

V mapě webu se zobrazují:

  • stránky, rubriky, fotogalerie apod., které mají nastaveno zobrazit na webu a zobrazit v rubrice/rubriku.  Pokud si nepřejete některý z obsahových prvků zobrazit v mapě webu, stačí v editaci zrušit zaškrtnutí políčka Zobrazit v rubrice/rubriku s tím že článek bude stále aktivní a je možné jej na webu zobrazit.

Nastavení obsahových prvků v inpage

  • základní stránky např. stáhnout, e-shop, košík, vyhledávání, které mají nastaveno, že jsou aktivní. Pro odebrání z mapy webu stačí prvky vypnout v sekce Nastavení → Základní stránky

Doporučení pro základní stránky

    Tým inPage
    info@inpage.cz

    Web s doménou ZDARMA

    Přidat komentář

    Přehled komentářů